שוב כמעט דרסתם ילד על אופניים כשיצאתם עם הרכב מהחניון? מראה פנורמית ליציאה מחניון תפתור עבורכם בעיה בטיחותית זו. ריכזנו עבורכם מידע חשוב בנושא.
אתה יורד מהדירה לחניון הבניין, מתניע את הרכב ומתקדם בנסיעה איטית אל היציאה מהחניון לקראת יום עבודה. אתה כבר יוצא מהחניון ועומד לחצות את המדרכה בכדי להשתלב בתנועה על הכביש כשלפתע נער על אופניים מגיח מימין, חולף לפני הרכב במרחק סנטימטרים בודדים ורק בנס לא מתרחשת תאונה קשה. "נסעתי ממש לאט ובזהירות ולא ראיתי אותו. מאיפה לכל הרוחות הוא הגיע?" אתה ממלמל לעצמך.
מסתבר שתרחיש כמו זה המתואר כאן אינו נדיר כלל וכלל ונהגים רבים נתקלים בסיטואציות מסוכנות מעין זו ביציאה מהחניון לעיתים קרובות. היעדר שדה ראיה ביציאה מהחניון בשילוב של תנועת הולכי רגל ורוכבי אופנים יותר את אחת מנקודות התורפה הבטיחותיות הקשות בכל חניון. במאמר זה נסביר כיצד ניתן לפתור את הבעיה בעזרת שימוש במראה פנורמית וניתן דגשים לשימוש נכון ויעיל במראה לטובת הגברת הבטיחות ומניעת תאונות.

הסיכון ביציאה מחניון ללא מראה פנורמית
נחדד איפה את נקודת התורפה הבטיחותית הקיימת ביציאה מחניונים: היציאה מהחניון כוללת חציה של מדרכה עליה נעים בין היתר הולכי רגל, חלקם ילדים וכן רוכבי אופניים, קורקינטים, סקייטבורדים וכו' הנעים במהירות גבוהה. בחלק גדול מהחניונים קיימת חומה או עמודים בצידי נתיב היציאה מהחניון. חומה זו חוסמת את שדה הראיה ועל כן, נהג היוצא עם רכבו מהחניון אינו יכול לראות את התנועה על המדרכה עד אשר כל חלקו הקדמי של הרכב נמצא כבר על המדרכה. במקרים רבים עלולה להתרחש תאונה עם הולכי רגל או רוכבי אופניים הנעים על המדרכה מבלי שהנהג יוכל לעשות משהו מבעוד מועד כדי למנוע אותה.
בנוסף, רכב היוצא מחניון לכביש נדרש להשתלב בתנועה. לעיתים, היציאה מהחניון בעל שדה הראיה החסום אינה מאפשרת לנהג לראות את התנועה על הכביש בו הוא אמור להשתלב. כאן המצב כבר יותר פשוט מהמצב בעת חציית מדרכה כיוון שיש לנהג מעט יותר זמן והתארגן ולקבל החלטה האם לעצור ולהמתין לשעת כושר להשתלב בתנועה או לחילופין להאיץ ולהשתלב בתנועה מייד.
הפיתרון – מראה פנורמית ביציאה מהחניון
כפי שניתן כבר להבין, הפיתרון המוצע לבעיה שתוארה כאן הוא התקנה של מראה פנורמית ליציאה מחניון. מראה פנורמית המוצבת בצורה נכונה ביציאה מהחניון תשקף לנהגים את הולכי הרגל הנעים על המדרכה ותאפשר לנהג יציאה בטיחותית מהחניון ללא סכנה של פגיעה באותם הולכי רגל.

איזו מראה פנורמית מתאימה ליציאה מהחניון?
ליציאה מהחניון ניתן לבחור הן במראה פנורמית אקרילית והן במראה פנורמית פוליקרבונט. קיימים שיקולים שונים הנובעים מההבדלים בין סוגי המראות ולא נכנס אליהם במסגרת מאמר זה, אך בגדול, שני סוגי המראות "יעשו את העבודה".
היות שהמראה נועדה לשקף שטח של כמה עשרות מטרים על המדרכה והעצמים אותה עליה לשקף הם יחסית קטנים, רצוי לבחור במראה גדולה יחסית. ליציאה מחניון מומלץ לבחור במראה פנורמית בקוטר 80 או 100 ס"מ. במידה שקיימת מגבלה עליה לא ניתן להתגבר באמצעות שינוי אופן ההתקנה, ניתן להשתמש במראה בקוטר 60 ס"מ. נלמידע נוסף לגבי גודל המראה ניתן לקרוא את המאמר העוסק בגודל המומלץ למראה פנורמית.
היכן יש להציב מראה פנורמית ליציאה מחניון?
יש לזכור כל על המראה הפנורמית לשרת את הנהגים ועל כן יש להציב אותה במקום שיהיה זמין לעיני הנהג. טעות נפוצה היא התקנת המראות הפנורמיות משני צידי היציאה מהחניון, במיקום גבוה יחסית. מיקום גבוה זה גורם לכך שבעת שהרכב כבר קרוב למדרכה, הנהג לא יוכל לראות את המראות ואת המשתקף בהן כיוון שגג הרכב חוסם את קו הראיה אל המראות. במקרה זה המראה הפנורמית זמינה ויעילה רק לרכב המתקרב אל היציאה המחניון ולא לרכב שכבר נמצא ביציאה מהחניון. לפיכך, במידה שבחרתם להתקין את המראות על קיר או עמוד ביציאה מהחניון, חשוב למקמן בגובה מתאים.
לעיתים אין אפשרות להתקין את המראות על קיר או עמוד ביציאה מהחניון ומחליטים להתקינן על גבי עמוד מצידו השני של הכביש. במקרה זה חשוב לבחור מראה גדולה ככל הניתן. הייתרון של תצורת התקנה זו היא שהמראה זמינה לנהגים היוצאים המהחניון. החיסרון הוא שאם ישנם כלי רכב חונים בצדי הכביש, המראה לא תוכל לשקף את המדרכה בצורה יעילה.
כמה מראות פנורמיות נדרשות ביציאה מחניון?
מראה פנורמית מסוגלת לשקף טווח של כ 120 מעלות אך בשום אופן לא 180 מעלות. בשטח הדבר מתבטא ביכולתה של המראה לשקף ביעילות 2 נתיבים ניצבים זה לזה ולא מעבר לכך. מכן עולה כי ביציאה מחניון רצוי להתקין 2 מראות פנורמיות: אחת שתשקף את צידה הימני של היציאה והשניה את צידה השמאלי.
איזה סוג של מראה פנורמית מומלץ ליציאה מהחניון ואיזה גודל מומלץ?